De meeste gebruikte karakters kun je zonder problemen ingeven via je toetsenbord. Aparte tekens geven soms problemen. Hoe geef je bijvoorbeeld © of ½ in? Onder andere hiervoor zijn de ampersand codes bedoeld.

Niet alle karakters binnen een HTML-document worden goed getoond op het scherm. Enkele karakters worden zelfs gebruikt in de code van een website. Bijvoorbeeld de groter dan- en kleiner dan haakjes <> worden binnen HTML gebruikt om elementen aan te geven. Wil je die ook in de tekst gebruiken dan moet je een andere werkwijze gebruiken. Hiervoor zijn de ampersand codes bedoeld.

Een ampersand- of karaktercode bestaat uit een ampersand, een leesbare- of een numerieke waarde en een puntkomma. Voor het kleiner dan teken is dit bijvoorbeeld &lt; of &#60;

Ook gewone leestekens zoals é en ö maar ook € en &, de ampersand zelf, kunnen vreemde resultaten geven. Het is daarom beter dit soort karakters in een HTML-document te vervangen door de ampersand codes. Welke code je gebruikt, de leesbare of de numerieke, maakt geen verschil.

In de onderstaande tabel zijn een aantal veel gebruikte codes opgenomen.

[table id=1 /]

© 2019 Liket websitebouw